Dieta na włosy, zdrową skórę i paznokcie

Dieta na włosy i dieta na paznokcie

Stan skóry, włosów i paznokci zależy przede wszystkim od tego, co dzieje się w organizmie. Sekret promiennej cery, lśniących włosów i zdrowych paznokci tkwi we właściwej diecie. Sprawdź, co dokładnie warto jeść, by mieć zdrowe włosy, skórę i paznokcie: jakie pierwiastki są potrzebne w diecie i gdzie je znajdziemy?

Wygląd odzwierciedla Twój stan zdrowia. Sposobem na zdrowy wygląd jest zdrowy tryb życia – kuracja prosta, a zarazem bardzo skuteczna. Nie musisz łykać przereklamowanych preparatów z apteki, wystarczy trochę rozsądku i chęci.

Gdy w tym, co jesz, jest za mało mikro- i makroelementów, od razu odbija się to na twoim wyglądzie. Cera staje się ziemista, włosy zaczynają wypadać, paznokcie łamią się. W tej sytuacji trzeba natychmiast zacząć działać!

Zanim sięgniesz po gotowe preparaty mineralno-witaminowe, weź pod lupę swoją dietę. Sprawdź czy uwzględnia wszystkie niezbędne dla urody składniki. Dowiedz się, których witamin oraz minerałów nie powinno Ci zabraknąć!
Chcesz, żeby cała Twoja rodzina wyglądała pięknie i zdrowo? 

Dieta na włosy

Twoje włosy nadmiernie wypadają, bywają przesuszone i matowe? Sprawdź, czy uwzględniasz w swojej diecie następujące składniki:

  • Krzem – zapobiega łamliwości i rozdwajaniu włosów oraz przyspiesza ich wzrost. Jego źródłem są warzywa, ziarna zbóż, owoce morza.
  • Magnez – wzmacnia włosy i sprawia, że są one elastyczne. Znajdziesz go w warzywach strączkowych, orzechach, kaszach, ziarnach zbóż.
  • Żelazo – zapobiega wypadaniu włosów. Najlepsze źródła tego składnika to: czerwone mięso, suszone owoce, szpinak, pomidory.
  • Wapń – to ważny składnik budulcowy włosa. Źródła: sery żółte, kefiry, jogurty, soja, fasola, jarmuż, brokuły.

Dieta na cerę

Twoja cera szarzeje, traci jędrność oraz pojawiają się na niej drobne zmarszczki i zanieczyszczenia? Sięgnij po sprzymierzeńców promiennej cery:

  • Kwas foliowy – jego niedobór powoduje, że skóra traci blask. Źródła: drożdże oraz zielone warzywa.
  • Siarka – korzystnie wpływa na skórę. Źródła: czosnek, cebula, jaja, ryby.
  • Witamina B6 – jej niedobór powoduje, że skóra staje się ziemista. Źródła: ryby, wątroba, orzechy (zawierają witaminę B6).
  • Witamina A i B-karoten – zapobiegają rogowaceniu i pogrubieniu naskórka, nadają skórze piękny kolor. Źródła: ryby, jaja, żółte, czerwone i ciemnozielone owoce oraz warzywa, marchew, dynia, morele, melony, pomidory.
  • Witamina E – odżywia i dotlenia skórę, neutralizuje wolne rodniki i spowalnia proces starzenia. Źródła: kiełki pszenicy, pełne ziarna zbóż, oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, pestki słonecznika i nasiona dyni.
  • Witamina C – uelastycznia naczynia krwionośne, wspomaga wytwarzanie kolagenu, który ujędrnia skórę. Źródła: czarne porzeczki, papryka, kiwi, maliny, aronia, szpinak, truskawki, cytrusy.
  • Witamina K – zapobiega powstawaniu pajączków, przebarwień. Źródła: zielone warzywa liściaste, np. szpinak, jarmuż.
  • Cynk – na problemy z trądzikiem, źródła: orzechy, ziarna słonecznika i dyni.

Dieta na paznokcie

Włącz do diety następujące składniki:

  • Wapń – jego niedobór powoduje kruchość i łamliwość paznokci. Źródła: mleko, sery żółte, jarmuż, natka pietruszki, sardynki.
  • Magnez – zapobiega łamaniu się paznokci. Źródła: ziarna zbóż, zielone liście roślin. Jego źródłem jest też czekolada.
  • Żelazo – zapobiega kruchości i rozdwajaniu się paznokci. Źródła: suszone śliwki i morele, rodzynki, czekolada, szpinak, podroby, wołowina, zielony groszek.
  • Kwas foliowy – wspomaga regenerację komórek oraz przyspiesza wzrost paznokci. Źródła: warzywa zielonoliściaste, wątroba, żółtko jaja, warzywa strączkowe.
  • Cynk – zapobiega kruchości oraz łamliwości paznokci. Źródła: owoce morza, ryby, pełne ziarna zbóż, orzechy włoskie, migdały, ziarna słonecznika, mleko, ser.
  • Witaminy z grupy B – odpowiadają za zdrowe paznokcie, zapobiegają powstawaniu plam i bruzd. Źródła: produkty pełnoziarniste, drożdże, kasze, warzywa strączkowe, nabiał, oliwa z oliwek, awokado.
  • Krzem – odbudowują i wzmacniają uszkodzone płytki paznokcia, źródła: woda, marchew, pietruszka, buraki, produkty zbożowe.
  • Miedź – wpływa na nawilżenie i elastyczność płytek. Źródła: pestki słonecznika i suszone owoce.
  • Witamina B5 – wzmacnia i regeneruje płytkę. Źródła: żółtka jaj, produkty zbożowe, drożdże, ryby, ziemniak i warzywa.