Przykładowy jadłospis
ŚNIADANIA
- Sałatka: kuskus – 100g (po ugotowaniu), papryka – 80g, ogórek świeży – 60g, rzodkiewka – 30g, wędlina chuda – 40g, nasiona słonecznika – 5g, oliwa – 5g
- Owsianka na wodzie: płatki owsiane – 30g + woda + jabłko- 120g + rodzynki – 20g + orzechy włoskie – 20g + miód – 10g
- 2 kanapki pieczywa żytniego 100g, jajecznica z 2 jajek, szczypiorek 10g, pomidor 60g, ogórek kiszony 80g,
II ŚNIADANIA
- Koktajl: mleko 2% – 80g, banan – 60g, kiwi – 80g + pieczywo chrupkie – 1 szt.
- Jabłko 200g, orzechy nerkowca 15g,
- Serek wiejski – 150g + pieczywo chrupkie – 1szt. Ogórek kiszony 80g, sok pomarańczowy wyciskany 200ml,
OBIAD
- Ryż brązowy – 80g (po ugotowaniu) pieczeń wołowa, duszona – 100g, surówka z marchewki i jabłka – 200g (+ orzechy brazylijskie – 15g)
- Ziemniaki – 120g, pstrąg w ziołach pieczony w foli, surówka wielowarzywna z oliwą – 200g + pestki dyni – 15g, Sok z pomarańczy – 220ml (świeżo wyciskany lub jednodniowy niesłodzony)
- Zupa pomidorowa (niezabielana) z ryżem – 200g + ryż – 60g (po ugotowaniu), filet z kurczaka – 100g (może być gotowana w zupie lub pieczona w folii + 10g oleju) mieszanka warzywna – 150g
PODWIECZOREK
- Kisiel – 150g, jabłko – 150g + pieczywo chrupkie – 2szt.
- Kasza jaglana – 50g (po ugotowaniu), papryka -60g, rzodkiewka – 60g, kukurydza – 30g, oliwa – 5g
- Sałatka owocowa: kiwi- 80, ananas – 50g, banan – 50g, miód– 5g, rodzynki -5g + wafle ryżowe – 1 szt.
KOLACJA
- Ryba po grecku (dorsz) – 100g, pieczywo – 40g, ogórek – 60g, sałata 2-3 liście, pomidor – 60g
- Sałatka z ciecierzycą i szpinakiem (ciecierzyca – 40g (po ugotowaniu), szpinak (świeże liście) – 20g, pomidor – 80g, szczypiorek – 15g, rzodkiewka – 60g, koperek – 5g, oliwa – 10g, sok) + pieczywo – 40g
- Krem z marchewki – 400 ml + pestki dyni – 10g + pieczywo – 40g (lub 2 łyżki kaszy lub ryżu).