Przykładowy jadłospis

ŚNIADANIA

  1. Sałatka: kuskus – 100g (po ugotowaniu), papryka – 80g, ogórek świeży – 60g, rzodkiewka – 30g, wędlina chuda – 40g, nasiona słonecznika – 5g, oliwa – 5g
  2. Owsianka na wodzie: płatki owsiane – 30g + woda + jabłko- 120g + rodzynki  – 20g + orzechy włoskie – 20g + miód – 10g
  3. 2 kanapki pieczywa żytniego 100g, jajecznica z 2 jajek, szczypiorek 10g, pomidor 60g, ogórek kiszony 80g,

II ŚNIADANIA

  1. Koktajl: mleko 2% –  80g, banan – 60g, kiwi – 80g + pieczywo chrupkie – 1 szt.
  2. Jabłko 200g, orzechy nerkowca 15g,
  3. Serek wiejski – 150g + pieczywo chrupkie – 1szt. Ogórek kiszony 80g, sok pomarańczowy wyciskany 200ml,

OBIAD

  1. Ryż brązowy – 80g (po ugotowaniu) pieczeń wołowa, duszona – 100g, surówka z marchewki i jabłka  – 200g  (+ orzechy brazylijskie – 15g)
  2. Ziemniaki – 120g, pstrąg w ziołach pieczony w foli, surówka wielowarzywna z oliwą – 200g + pestki dyni – 15g, Sok z pomarańczy – 220ml (świeżo wyciskany lub jednodniowy niesłodzony)
  3. Zupa pomidorowa (niezabielana) z ryżem – 200g +  ryż – 60g (po ugotowaniu), filet z kurczaka – 100g (może być gotowana w zupie lub pieczona w folii + 10g oleju) mieszanka warzywna – 150g

PODWIECZOREK

  1. Kisiel  – 150g, jabłko – 150g + pieczywo chrupkie – 2szt.
  2. Kasza jaglana – 50g (po ugotowaniu), papryka -60g, rzodkiewka – 60g, kukurydza – 30g, oliwa – 5g
  3. Sałatka owocowa: kiwi- 80, ananas – 50g, banan – 50g, miód– 5g, rodzynki -5g + wafle ryżowe – 1 szt.

KOLACJA

  1. Ryba po grecku (dorsz) – 100g, pieczywo – 40g, ogórek – 60g, sałata 2-3 liście, pomidor – 60g
  2. Sałatka z ciecierzycą i szpinakiem (ciecierzyca – 40g (po ugotowaniu), szpinak (świeże liście) – 20g, pomidor – 80g, szczypiorek – 15g, rzodkiewka – 60g, koperek – 5g, oliwa – 10g, sok) + pieczywo – 40g
  3. Krem z marchewki – 400 ml  + pestki dyni – 10g + pieczywo – 40g (lub 2 łyżki kaszy lub ryżu).