Zimowa rozgrzewka

Przyprawy, które rozgrzeją zimą 

W zimę warto wzbogacić swoje potrawy w przyprawy które rozgrzeją nas od środka są to między innymi:

GoździkiKurkuma
ImbirCynamon
ChiliKardamon
Pieprz cayenneWanilia
KminekCzosnek
MajeranekChrzan
KolendraGorczyca

* niewskazane dla osób mających problemy z układem pokarmowym (m.in. nieżyt żołądka, choroby jelit, wrzody, zgaga, zapalenie pęcherzyka i dróg żółciowych, zapalenie trzustki itp.)

Aby, być na bieżąco z naszymi zdrowymi przepisami zapisz się do newslettera!

Curry z kurczaka

Składniki:

  • kurczak podzielony na porcje
  • kilka sztuk ostrych papryczek
  • czosnek – 3 ząbki
  • cebula
  • nasiona gorczycy – 1 łyżeczka
  • olej – 4 łyżeczki
  • mleko kokosowe – 2 szklanki

Marynata:

  • kurkuma – ½ łyżeczki
  • kolendra mielona 1 ½ łyżeczki
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • mielony kmin – 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • woda – 3 łyżki
  • sól

Przepis:
Cebulę i czosnek pokroić w plasterki. Składniki marynaty mieszać tak długo, aż powstanie wodnista pasta. Zamarynować niej kawałki kurczaka, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny. Rozgrzać na patelni olej, wrzucić gorczycę. Gdy ziarenka zaczną „strzelać”, dodać cebulę i czosnek. Smażyć chwilę, mieszając, aż się delikatnie zrumienią.

Wrzuć zamarynowanego kurczaka, smażyć 5 minut na złoty kolor. Dodać resztę marynaty, zamieszać i gotować na niewielkim ogniu 5 minut. Wrzucić papryczki, wlać mleko kokosowe, wymieszać, gotować ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem.

Ostry rosół warzywny z makaronem gryczanym

Składniki:

  • marchewka – 1 średnia
  • pietruszka – 1 mała
  • seler – ćwiartka średniego
  • masło klarowane – 5 łyżek
  • woda 1 ½ litra
  • sos sojowy – 6 łyżek
  • olej sezamowy – 2 łyżki
  • makaron „sobą” gryczany – 200g
  • imbir – kawałek wielkości kciuka
  • czosnek – 4 ząbki
  • tofu (opcjonalnie) – 200g
  • szczypiorek – duży pęczek

Przepis:
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnej tarce. Na rozgrzane masło sklarowane do garnka, wrzucić drobno posiekany czosnek i starty na tarce imbir, po chwili dodać starte warzywa. Dusi chwilę pod pokrywką, aż się przyrumienią. Następnie dodać poszatkowanego pora i drobno posiekaną ostrą papryczkę, podsmażać jeszcze chwilę i zalać wodą.

Gotować około 20 minut i przecedzić. Do wrzącego rosołu dodać makaron, sos sojowy i tofu (opcjonalnie) pokrojone w kostkę. Gotować, aż makaron będzie miękki (uważać), by nie zaczął się rozpadać). Na końcu dodać drobno posiekany szczypiorek i olej sezamowy.

Rozgrzewająca zupa pomidorowa z soczewicą

Składniki:

  • cebula- 1 szt. (posiekana) 
  • czosnek – 3 ząbki (zmiażdżone)
  • papryka – 1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • oliwa – 1 łyżka
  • pomidory – 1 puszka (pomidory bez skóry)
  • przecier popmidorowy – ok. 200ml
  • bulion – 3 szklanki 
  • soczewica – 250g (czerwonej soczewicy, umytej i namoczonej przez godzinę w zimnej wodzie)
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka słodka
  • papryka ostra

Przepis:
Zmiażdżony czosnek, posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę wrzucić na patelnię (lub do garnka o grubym dnie) z łyżką oliwy, podsmażyć. Dodać ostrą paprykę w proszku, trochę czerwonej słodkiej papryki, sól i pieprz (według uznania).

Wlać bulion. Dodać puszkę pomidorów i przecier pomidorowy. Podgotować ok. 10 minut. Zmiksować. Wsypać czerwonej soczewicy. Gotować aż zmięknie. Na wierzch przed podaniem można położyć łyżkę naturalnego jogurtu (niekoniecznie).

Ciasto bezglutenowe (bez jajek i bez nabiału)

Składniki:

  • płatki jaglane – 2 szklanki
  • płatki owsiane (bezglutenowe) – ½ szklanki
  • płatki z amarantusa – ½ szklanki
  • sok jabłkowy świeżo wyciskany – 1 ½ szklanki
  • miód – 3 łyżki
  • borówki lub jagody – 1 szklanka, maliny – 1 szklanka
  • cynamon
  • wanilia
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • masło klarowane – 3 łyżki (lub olej kokosowy)
  • pestki dyni – garść

Przepis:
Suche produkty wsypać do miski i wymieszać. Do garnuszka wrzucić maliny i połowę borówek, dodać miód i połowę suchej mieszanki. Dolać ½ szklanki soku z jabłek i podgrzewać na małym ogniu. Gdy zawrze zmiksować zawartość garnuszka i przelać do miski z resztą suchego.

Wsypać resztę borówek, przyprawy i pestki, dokładnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem i przełożyć na nią masę. Wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec 45 minut. Wystudzić w piekarniku. Wierzch można ozdobić owocami.

Masala Czaj (indyjska herbata bardzo rozgrzewająca)

Składniki:

  • woda – 1 ½ szklanki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • imbir świeżo starty -1 łyżeczka
  • olejek waniliowy – 1 łyżeczka
  • mielony kardamon – ½ łyżeczki
  • mielony anyż – ½ łyżeczki
  • mielone goździki – ⅓ łyżeczki
  • pieprz kolorowy mielony – szczypta
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • czarna herbata – 3 łyżeczki
  • mleko -1/2 szklanki
  • miód – 1 łyżeczka

Przepis:
Do garnka wlać wodę. Dodać przyprawy: cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową, pieprz, anyż, cynamon, imbir i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 3 minuty, po czym dodać czarną herbatę. Gotować na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Wlać mleko, dodać miód oraz olejek waniliowy i podgrzewać przez 2 minuty. Gotową herbatę przecedzić przez sitko i przelać do szklanki. Najlepiej herbata smakuje gdy jest gorąca.

Rozgrzewający napój imbirowo-cytrynowy z miodem i miętą

Składniki:

  • cytryna- 1 szt.
  • korzeń imbiru – 3-4 cm
  • miód – 5-6 łyżek
  • woda – 1 litr
  • kilka liści mięty

Przepis:
Wodę zagotować. Imbir umyć, obierać ze skórki. Zetrzeć  na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Połowę pokroić na plasterki, z połowy wycisnąć sok. Do dzbanka przełożyć starty imbir i pokrojoną w plastry cytrynę. Zalać wrzątkiem i odstawić. Kiedy napój będzie jeszcze ciepły, ale nie gorący, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, miód oraz kilka liści mięty, wymieszać.