Zimowa rozgrzewka
Przyprawy, które rozgrzeją zimą
W zimę warto wzbogacić swoje potrawy w przyprawy które rozgrzeją nas od środka są to między innymi:
Goździki | Kurkuma |
Imbir | Cynamon |
Chili | Kardamon |
Pieprz cayenne | Wanilia |
Kminek | Czosnek |
Majeranek | Chrzan |
Kolendra | Gorczyca |
* niewskazane dla osób mających problemy z układem pokarmowym (m.in. nieżyt żołądka, choroby jelit, wrzody, zgaga, zapalenie pęcherzyka i dróg żółciowych, zapalenie trzustki itp.)
Aby, być na bieżąco z naszymi zdrowymi przepisami zapisz się do newslettera!
Curry z kurczaka
Składniki:
- kurczak podzielony na porcje
- kilka sztuk ostrych papryczek
- czosnek – 3 ząbki
- cebula
- nasiona gorczycy – 1 łyżeczka
- olej – 4 łyżeczki
- mleko kokosowe – 2 szklanki
Marynata:
- kurkuma – ½ łyżeczki
- kolendra mielona 1 ½ łyżeczki
- słodka papryka – 1 łyżeczka
- mielony kmin – 1 łyżeczka
- pieprz cayenne – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1 łyżka
- woda – 3 łyżki
- sól
Przepis:
Cebulę i czosnek pokroić w plasterki. Składniki marynaty mieszać tak długo, aż powstanie wodnista pasta. Zamarynować niej kawałki kurczaka, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny. Rozgrzać na patelni olej, wrzucić gorczycę. Gdy ziarenka zaczną „strzelać”, dodać cebulę i czosnek. Smażyć chwilę, mieszając, aż się delikatnie zrumienią.
Wrzuć zamarynowanego kurczaka, smażyć 5 minut na złoty kolor. Dodać resztę marynaty, zamieszać i gotować na niewielkim ogniu 5 minut. Wrzucić papryczki, wlać mleko kokosowe, wymieszać, gotować ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem.
Ostry rosół warzywny z makaronem gryczanym
Składniki:
- marchewka – 1 średnia
- pietruszka – 1 mała
- seler – ćwiartka średniego
- masło klarowane – 5 łyżek
- woda 1 ½ litra
- sos sojowy – 6 łyżek
- olej sezamowy – 2 łyżki
- makaron „sobą” gryczany – 200g
- imbir – kawałek wielkości kciuka
- czosnek – 4 ząbki
- tofu (opcjonalnie) – 200g
- szczypiorek – duży pęczek
Przepis:
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnej tarce. Na rozgrzane masło sklarowane do garnka, wrzucić drobno posiekany czosnek i starty na tarce imbir, po chwili dodać starte warzywa. Dusi chwilę pod pokrywką, aż się przyrumienią. Następnie dodać poszatkowanego pora i drobno posiekaną ostrą papryczkę, podsmażać jeszcze chwilę i zalać wodą.
Gotować około 20 minut i przecedzić. Do wrzącego rosołu dodać makaron, sos sojowy i tofu (opcjonalnie) pokrojone w kostkę. Gotować, aż makaron będzie miękki (uważać), by nie zaczął się rozpadać). Na końcu dodać drobno posiekany szczypiorek i olej sezamowy.
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z soczewicą
Składniki:
- cebula- 1 szt. (posiekana)
- czosnek – 3 ząbki (zmiażdżone)
- papryka – 1 szt. (pokrojona w kostkę)
- oliwa – 1 łyżka
- pomidory – 1 puszka (pomidory bez skóry)
- przecier popmidorowy – ok. 200ml
- bulion – 3 szklanki
- soczewica – 250g (czerwonej soczewicy, umytej i namoczonej przez godzinę w zimnej wodzie)
- sól
- pieprz czarny
- papryka słodka
- papryka ostra
Przepis:
Zmiażdżony czosnek, posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę wrzucić na patelnię (lub do garnka o grubym dnie) z łyżką oliwy, podsmażyć. Dodać ostrą paprykę w proszku, trochę czerwonej słodkiej papryki, sól i pieprz (według uznania).
Wlać bulion. Dodać puszkę pomidorów i przecier pomidorowy. Podgotować ok. 10 minut. Zmiksować. Wsypać czerwonej soczewicy. Gotować aż zmięknie. Na wierzch przed podaniem można położyć łyżkę naturalnego jogurtu (niekoniecznie).
Ciasto bezglutenowe (bez jajek i bez nabiału)
Składniki:
- płatki jaglane – 2 szklanki
- płatki owsiane (bezglutenowe) – ½ szklanki
- płatki z amarantusa – ½ szklanki
- sok jabłkowy świeżo wyciskany – 1 ½ szklanki
- miód – 3 łyżki
- borówki lub jagody – 1 szklanka, maliny – 1 szklanka
- cynamon
- wanilia
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- masło klarowane – 3 łyżki (lub olej kokosowy)
- pestki dyni – garść
Przepis:
Suche produkty wsypać do miski i wymieszać. Do garnuszka wrzucić maliny i połowę borówek, dodać miód i połowę suchej mieszanki. Dolać ½ szklanki soku z jabłek i podgrzewać na małym ogniu. Gdy zawrze zmiksować zawartość garnuszka i przelać do miski z resztą suchego.
Wsypać resztę borówek, przyprawy i pestki, dokładnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem i przełożyć na nią masę. Wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec 45 minut. Wystudzić w piekarniku. Wierzch można ozdobić owocami.
Masala Czaj (indyjska herbata bardzo rozgrzewająca)
Składniki:
- woda – 1 ½ szklanki
- cynamon – 1 łyżeczka
- imbir świeżo starty -1 łyżeczka
- olejek waniliowy – 1 łyżeczka
- mielony kardamon – ½ łyżeczki
- mielony anyż – ½ łyżeczki
- mielone goździki – ⅓ łyżeczki
- pieprz kolorowy mielony – szczypta
- gałka muszkatołowa – szczypta
- czarna herbata – 3 łyżeczki
- mleko -1/2 szklanki
- miód – 1 łyżeczka
Przepis:
Do garnka wlać wodę. Dodać przyprawy: cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową, pieprz, anyż, cynamon, imbir i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 3 minuty, po czym dodać czarną herbatę. Gotować na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Wlać mleko, dodać miód oraz olejek waniliowy i podgrzewać przez 2 minuty. Gotową herbatę przecedzić przez sitko i przelać do szklanki. Najlepiej herbata smakuje gdy jest gorąca.
Rozgrzewający napój imbirowo-cytrynowy z miodem i miętą
Składniki:
- cytryna- 1 szt.
- korzeń imbiru – 3-4 cm
- miód – 5-6 łyżek
- woda – 1 litr
- kilka liści mięty
Przepis:
Wodę zagotować. Imbir umyć, obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Połowę pokroić na plasterki, z połowy wycisnąć sok. Do dzbanka przełożyć starty imbir i pokrojoną w plastry cytrynę. Zalać wrzątkiem i odstawić. Kiedy napój będzie jeszcze ciepły, ale nie gorący, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, miód oraz kilka liści mięty, wymieszać.