Niedożywienie w chorobie nowotworowej zwiększa ryzyko zgonu!

Dieta w nowotworach - żywienie w walce z rakiem

Jednym z naszych ostatnich pacjentów był Pan Marek, który choruje na nowotwór wątroby. Po chemioterapii zgłaszał bardzo złe samopoczucie oraz bardzo wiele dolegliwości żołądkowo- jelitowych.

Nasz pacjent w wyniku choroby nowotworowej stracił 12 kg.  Niestety niedożywienie Pana Marka wpłynęło negatywnie na proces leczenia. W chorobie nowotworowej niezwykle ważne jest zapobieganie niedożywieniu, 20 % zgonów z powodu choroby nowotworowej spowodowane jest niedożywieniem.

Pan Marek aktualnie jest na diecie i stopniowo zwiększa masę ciała. Ponadto dobrana indywidulanie dieta nie obciąża przewodu pokarmowego i dzięki temu wiele dolegliwości minęły. 

W walce z choroą pomoże ci dieta od dietetyka klinicznego!