Od czego pięknieJEMY?
Dieta na cerę i lepsze samopoczucie
Gdzie znajdziesz ważne składniki?
- białko – chude mięso, ryby morskie, soja, groszek, kukurydza, fasola, orzechy, nasiona,
- fluor – woda mineralna,
- foliany – drożdże, surowe zielone warzywa, pełne ziarna, owoce, otręby pszenne,
- mikroelementy- (wapń, magnez i potas) chude mleko, białe sery, niewielka ilość żółtego sera, ryby, owoce i warzywa, orzechy i nasiona, zboża,
- nienasycone kwasy tłuszczowe – ryby morskie, oleje roślinne, orzechy i nasiona, zboża,
- wapń – chude mleko, białe sery, niewielkie ilości żółtego sera, jogurty, kefiry, ryby, chude mięso,
- węglowodany – owoce i warzywa, orzechy i nasiona,
- witamina A / betakaroten – jajko, makrela / marchew, natka pietruszki, szczaw, szpinak, dynia, pomidory, morele,
- witaminy z grupy B – owoce, warzywa, kasze, chude mięso, ryby, jajko,
- witamina C – owoce dzikiej róży, porzeczki, kiwi, grapefruit, pomarańcze, cytryna, jabłko, maliny, agrest, natka pietruszki, brukselka, brokuły, kapusta, kalarepa, kalafior, szpinak, rzodkiewka, sałata, pomidory, ziemniaki,
- witamina D – chude mleko, niewielkie ilości żółtego sera, jajko, makrela, śledź, węgorz, szprotka, borowik, kurka, pieczarka,
- witamina E – oleje roślinne, ziarna zbóż, kasze, zielone warzywa liściaste, natka pietruszki, groszek zielony, kukurydza, kapusta włoska, brzoskwinie, makrela wędzona,
- witamina K – zielone warzywa liściaste – szpinak, sałata, brukselka, zielona herbata, kapusta, kalafior, jajko, groch zielony, fasola, zboża,
- żelazo – chude mięso, ryby, jajko,
Twoje dzienne zapotrzebowanie na energię z posiłków:
dziewczęta 1750-1900-2100 kcal/dzień
chłopcy 1900/2100/2400 kcal/dzień
Jak może wyglądać smaczna i zdrowa dieta?