PRObiotyki i PREbiotyki
w codziennej diecie

Czy warto spożywać probiotyki?

Probiotyki to substancje, które mogą być dostarczane do organizmu przynajmniej z 2 źródeł. Jedno to suplementacja, ale ważne jest, by wiedzieć jakich bakterii brakuje w naszym organizmie, a następnie skorzystać z suplementacji. Aby dowiedzieć się, jakich bakterii brakuje w jelicie, a jakich jest za dużo, warto wykonać test z kału, którego wynik jest po 2 tygodniach wraz z opisaną probiotykoterapią. To jest terapie kierunkowa, ale nie naturalna. Aby na co dzień dbać o jelita, warto, aby w diecie znajdowały się różne produkty, które uzupełniają, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę, w te właśnie dobroczynne bakterie. Takimi produktami probiotycznymi są kiszonki.

Kisić można właściwie każde warzywo i część owoców. Zapewniam, że są pyszne i bardzo, bardzo zdrowe. Ważne jest, aby te kiszonki, były robione na bieżąco i spożywane na bieżąco, a nie przetrzymywane przez cały rok w słoikach. Po ukiszeniu takich np. warzyw, wkładamy je do lodówki o temperaturze 2 st. C, wówczas dochodzi do zatrzymania kiszenie i można je przechowywać. Im szybciej je spożyjemy tym więcej mają wartości.

Warto zadbać o to, aby w codziennej diecie znajdowały się kiszonki, np. do obiadu czy śniadania. Można również pić zakwas z buraków, ogórków kiszonych, selera, rzodkiewki i innych warzyw, które to zakwasy są skarbnicą dobroczynnych składników dla naszych jelit.

Zastosowanie probiotyków:

  • Złagodzenie objawów nietolerancji laktozy obecnej w pożywieniu.
  • Poprawienie perystaltyki jelit
  • Poprawa trawienia
  • Zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
  • Wzmacniają odporność
  • Zmniejszają alergię
  • Skuteczne przy zwalczaniu helicobacter pylorii
  • Zapobiegają otyłości
  • Ostre biegunki wywołane przez laseczkę z gatunku Clostridium difficile oraz przez rotawirusy i inne wirusy, biegunki podróżnych,
  • Zespół jelita drażliwego
  • Zakażenia dróg oddechowych u dzieci
  • zapobieganie niektórym zakażeniom bakteryjnym i grzybiczym np. pochwy,
  • zapobieganie i leczenie zakażeń dróg moczowych,
  • w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi (w hipercholesterolemii),

Największym przeciwnikiem probiotyków jest cukier, dlatego, aby terapia była skuteczna trzeba zadbać o ograniczenie cukrów w codziennej diecie.

Gdzie znajdują się probiotyki:

  • kefiry, jogurty „pro”, maślanka, mleko acidofilne, niepasteryzowany ser,
  • kiszonki: ogórki, kapusta, seler naciowy i korzeniowy, buraki, marchewka, dynia i inne
  • kimchi – kiszona kapusta
  • natto – z fermentowanej soi

Bardzo ważne jest również to, aby w diecie były również dostarczane PREbiotyki. Są to substancje, które są pożywką dla dobrych bakterii.

Do Prebiotyków należą m.in.:

  • Razowy chleb z ziarnami
  • Smażona cebula
  • Czosnek
  • Cykoria
  • Banan

Powinno się zatem spożywać PRObiotyki łącznie z PREbiotykami w codziennej diecie.