PRObiotyki i PREbiotyki
w codziennej diecie
Czy warto spożywać probiotyki?
Probiotyki to substancje, które mogą być dostarczane do organizmu przynajmniej z 2 źródeł. Jedno to suplementacja, ale ważne jest, by wiedzieć jakich bakterii brakuje w naszym organizmie, a następnie skorzystać z suplementacji. Aby dowiedzieć się, jakich bakterii brakuje w jelicie, a jakich jest za dużo, warto wykonać test z kału, którego wynik jest po 2 tygodniach wraz z opisaną probiotykoterapią. To jest terapie kierunkowa, ale nie naturalna. Aby na co dzień dbać o jelita, warto, aby w diecie znajdowały się różne produkty, które uzupełniają, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę, w te właśnie dobroczynne bakterie. Takimi produktami probiotycznymi są kiszonki.

Kisić można właściwie każde warzywo i część owoców. Zapewniam, że są pyszne i bardzo, bardzo zdrowe. Ważne jest, aby te kiszonki, były robione na bieżąco i spożywane na bieżąco, a nie przetrzymywane przez cały rok w słoikach. Po ukiszeniu takich np. warzyw, wkładamy je do lodówki o temperaturze 2 st. C, wówczas dochodzi do zatrzymania kiszenie i można je przechowywać. Im szybciej je spożyjemy tym więcej mają wartości.
Warto zadbać o to, aby w codziennej diecie znajdowały się kiszonki, np. do obiadu czy śniadania. Można również pić zakwas z buraków, ogórków kiszonych, selera, rzodkiewki i innych warzyw, które to zakwasy są skarbnicą dobroczynnych składników dla naszych jelit.
Zastosowanie probiotyków:
- Złagodzenie objawów nietolerancji laktozy obecnej w pożywieniu.
- Poprawienie perystaltyki jelit
- Poprawa trawienia
- Zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
- Wzmacniają odporność
- Zmniejszają alergię
- Skuteczne przy zwalczaniu helicobacter pylorii
- Zapobiegają otyłości
- Ostre biegunki wywołane przez laseczkę z gatunku Clostridium difficile oraz przez rotawirusy i inne wirusy, biegunki podróżnych,
- Zespół jelita drażliwego
- Zakażenia dróg oddechowych u dzieci
- zapobieganie niektórym zakażeniom bakteryjnym i grzybiczym np. pochwy,
- zapobieganie i leczenie zakażeń dróg moczowych,
- w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi (w hipercholesterolemii),
Największym przeciwnikiem probiotyków jest cukier, dlatego, aby terapia była skuteczna trzeba zadbać o ograniczenie cukrów w codziennej diecie.
Gdzie znajdują się probiotyki:
- kefiry, jogurty „pro”, maślanka, mleko acidofilne, niepasteryzowany ser,
- kiszonki: ogórki, kapusta, seler naciowy i korzeniowy, buraki, marchewka, dynia i inne
- kimchi – kiszona kapusta
- natto – z fermentowanej soi
Bardzo ważne jest również to, aby w diecie były również dostarczane PREbiotyki. Są to substancje, które są pożywką dla dobrych bakterii.
Do Prebiotyków należą m.in.:
- Razowy chleb z ziarnami
- Smażona cebula
- Czosnek
- Cykoria
- Banan
Powinno się zatem spożywać PRObiotyki łącznie z PREbiotykami w codziennej diecie.