Przepyszne pączki
Pączki
Składniki:
-0,5kg mąki orkiszowej lub tortowej
-1/3 szklanki cukru białego lub brązowego,
-30g świeżych drożdży
-3-4 żółtka
-60g masła 82%
-około 250ml mleka
-skórka starta z cytryny lub pomarańczy
-1/4 łyżeczki soli
-1 litr oleju lub 1kg smalcu.
Wykonanie:
1. Drożdże rozkruszyć w części mleka ciepłego, dodać 1 łyżeczkę cukru i wstawić do wyrośnięcia (około pół godziny, aż podwoi swoją objętość)
2. mąkę wsypać do miski, cukier i sól, wymieszać,
3. roztopić masło
4. do mąki dodać wyrośnięte drożdże, roztopione ostudzone masło, żółtka jajka i resztę mleka i drożdże.
5. Wszystko razem wyrobić.
gdyby było za rzadkie to dodać trochę mąki. Opruszyć mąką ciasto, przykryć do wyrośnięcia.
6. formować pączki.
7. smażyć na oleju lub na smalcu.
Karolina Nowak