Alkohol podczas choroby

Alkoholem przeziębienia nie zwalczysz

Napoje zawierające alkohol mogą łagodzić objawy przeziębienia i grypy, ale nie mają żadnego wpływu na przebieg tych zakażeń – twierdzi brytyjski specjalista medycyny prewencyjnej. Niektóre osoby przyrządzają sobie ciepłe drinki, np. herbatę z cytryną, do której dodają tzw. trunki wyskokowe, żeby lepiej się rozgrzać i zwalczyć przeziębienie. 

Tego rodzaju mikstury alkoholowe nie działają jednak na powodujące infekcje wirusy, dlatego są nieskuteczne, choć mogą poprawiać samopoczucie – przekonuje w wypowiedzi dla ABC News prof. William Schaffner, specjalista medycyny prewencyjnej z Centrum Medycznego Uniwersytetu Vanderbilt w Nashville. – Znacznie skuteczniejszą metodą jest zaszczepienie się przeciwko wirusowi grypy – podkreśla.

Profesor przyznaje, że alkohol poprawia krążenie krwi w błonach śluzowych, gdyż rozszerza naczynia krwionośne. Ułatwia to walkę organizmu z zarazkami. Alkohol, podobnie jak kawa i herbata, ma jednak tę wadę, że jest moczopędny i powoduje zbyt duże wydalanie płynów z organizmu. Tymczasem w walce z przeziębieniem i grypą ważne jest dobre nawodnienie. Należy wypijać przynajmniej 2 – 2,5 litra płynów dziennie. Prof. Schaffner zaleca najbardziej soki owocowe, można je też rozwadniać. Ważne jest jednak, żeby nie były zbyt słodkie. Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu na codzień, a nie tylko podczas choroby. 

Inne badania wykazały jednak, że picie piwa może pomóc w walce z przeziębieniem. Objawy tej dolegliwości często są wywołane wirusem RSV, a – jak wykazali japońscy naukowcy – przed atakiem tych zarazków bardzo dobrze chroni chmiel. Niestety, aby rzeczywiście zwiększyć swoją odporność, należałoby wypić aż około 10 litrów piwa.

Domowe jedzenie podczas choroby 

O wiele lepszym rozwiązaniem w walce z przeziębieniem i grypą jest picie rosołu. Naukowcy z Uniwersytetu w Nebrasce wykazali, że zupa przygotowana na bazie mięsa z kurczaka i zawierająca warzywa ma działanie przeciwzapalne. Dodatkowo opary, które przedostają się do nosa podczas jej spożywania, działają jak inhalacja udrażniając górne drogi oddechowe.

Jak wynika z ustaleń badaczy z Uniwersytetu Cardiff, również przyjmowanie gorących płynów działa kojąco na bolące gardło, a dodatek ostrych przypraw powoduje wzmożone wydalanie wydzielin z górnych dróg oddechowych, a co za tym idzie – szybsze pozbycie się kataru.