Grillowane piersi z kurczaka z awokado
Grillowane piersi z kurczaka z awokado
Składniki:
-pierś z kurczaka – 120g,
-oliwa – 5g,
-sok i skórka otarta z ⅓ cytryny,
-kmin rzymski – ½ łyżeczki,
-cukier trzcinowy – ¼ łyżeczki,
-sól, pieprz,
-awokado – ½ szt.,
-posiekana kolendra (lub bazylia) – 1 łyżka.
Przepis:
pierś z kurczaka umyć i oprawić, podzielić na równe kotleciki.
Przygotować marynatę mieszając oliwę, połowę soku z cytryny, skórkę z cytryny, kminek oraz odrobinę cukru.
Doprawić zaprawę pieprzem i solą. Mięso zalać marynatą i odstawić na godzinę. W tym czasie zrobić mus z awokado.
Owoc przekroić na pół, wyjąć pestkę, a miąższ przełożyć do miseczki i zmiksować z pozostałym sokiem z cytryny oraz listkami kolendry lub bazylii.
Zamarynowane piersi grillujemy na tacce w gorącym miejscu grilla przez około 8 minut, odwracając od czasu do czasu.
Podawać z pastą z awokado.
Karolina Nowak