Pasztet z fasoli azuki

Pasztet z fasoli azuki

Składniki:

-200 g fasolki azuki (namoczonej na noc)
-170 g marchewki
-50 g mąki jaglanej
-1/3 szklanki oliwy
-130 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
-1 drobno poszatkowana cebula
-1 łyżka majeranku
-1 łyżeczka czosnku w proszku
-1/2 łyżeczki startego imbiru
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
-5 ziarenek ziela angielskiego
-1 łyżeczka kminku

Wykonanie:

1.Fasolkę azuki odsączamy.
2.Płuczemy w czystej wodzie. Przesypujemy do garnka i gotujemy z marchewką, aż będzie miękka. Do ugotowanej gorącej fasolki dodajemy mąkę jaglaną i podsmażone na oliwie, pieczarki z cebulą oraz wszystkie przyprawy w proszku.
3.Przyprawy w ziarenkach ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku do kawy, następnie dodajemy do masy. 4.Całość miksujemy w robocie kuchennym
5.Masę przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką jaglaną foremki. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy około 50 – 60 minut.
6.Pasztet zostawiamy do wystygnięcia w foremce.
7.Można go podać z chlebem i ulubionym warzywami.

Karolina Nowak