Krem z buraków

KREM Z BURAKÓW 

To świetna propozycja na jesienny, rozgrzewający obiad. 

Składniki:
– 3-4 buraki
– 1-2 ziemniaki
– 1 łyżeczka tartego imbiru, gorczyca
– 3 łyżki śmietany 12% (można zastąpić jogurtem)
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki natki pietruszki

Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek.

Wrzucamy gorczycę i imbir i podsmażamy, aż zacznie intensywnie pachnieć.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę buraki oraz ziemniaki i zalewamy wodą.

Gotujemy pod przykryciem około 30 minut.

Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy na gładki krem.

Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku 

Smacznego życzy Małgorzata Stanior