Krem z buraków
KREM Z BURAKÓW
To świetna propozycja na jesienny, rozgrzewający obiad.
Składniki:
– 3-4 buraki
– 1-2 ziemniaki
– 1 łyżeczka tartego imbiru, gorczyca
– 3 łyżki śmietany 12% (można zastąpić jogurtem)
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki natki pietruszki
Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Wrzucamy gorczycę i imbir i podsmażamy, aż zacznie intensywnie pachnieć.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę buraki oraz ziemniaki i zalewamy wodą.
Gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy na gładki krem.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
Smacznego życzy Małgorzata Stanior