Krem z ciecierzycy
Krem z ciecierzycy
Składniki:
-ciecierzyca – 1 ½ szklanki
-olej – 3 łyżki
-cebula – 2 szt.
-czosnek – 4 ząbki
-świeży rozmaryn – 1 gałązka
-mielony kumin – ½ łyżeczki
-bulion warzywny – 4 szklanki
-pieprz – do smaku
Wykonanie:
Grubo siekaną cebulę, czosnek posiekany w plasterki i gałązkę rozmarynu wrzucamy na rozgrzany olej do garnka z grubym dnem.
Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy bulion, odcedzoną ciecierzycę i kumin.
Mieszamy.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1-2 godzin, aż ciecierzyca zmięknie i zacznie się rozpadać.
Pod koniec gotowania usuwamy gałązkę rozmarynu.
Gdy zupa lekko przestygnie, blendujemy ją na gładki krem.
Można podać z grzankami.