Pasztet z grzybami i śliwką

Pasztet z grzybami i śliwką

Składniki:
– 300g puree z fasoli

– 240g grzybów
– 6 śliwek suszonych
– 2 jajka z wolnego wybiegu
– Spora cebula
– 2/3 łyżeczki białego pieprzu
– 1/3 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Puree z fasoli wymieszać z jajkami, sodą i przyprawami.

Pokrojoną cebulkę zeszklić na rozgrzanej oliwie.

Lekko ją posolić i gdy już zacznie się przysmażać, dodać pokrojone w ćwiartki grzyby i pokrojone w paski śliwki.

Wymieszać.

Wszystko wrzucamy do miski z fasolową masą i wymieszać.

Całość wylać do sylikonowej foremki.

Piec na 170* przez 50 minut.

Studzić w foremce.

Smacznego.

Małgorzata Stanior