Pasztet z grzybami i śliwką
Pasztet z grzybami i śliwką
Składniki:
– 300g puree z fasoli
– 240g grzybów
– 6 śliwek suszonych
– 2 jajka z wolnego wybiegu
– Spora cebula
– 2/3 łyżeczki białego pieprzu
– 1/3 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Puree z fasoli wymieszać z jajkami, sodą i przyprawami.
Pokrojoną cebulkę zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Lekko ją posolić i gdy już zacznie się przysmażać, dodać pokrojone w ćwiartki grzyby i pokrojone w paski śliwki.
Wymieszać.
Wszystko wrzucamy do miski z fasolową masą i wymieszać.
Całość wylać do sylikonowej foremki.
Piec na 170* przez 50 minut.
Studzić w foremce.
Smacznego.
Małgorzata Stanior