Korzenne pierniczki bezglutenowe

Przepyszne korzenne pierniczki bezglutenowe 

Składniki:
-mąka gryczana – 250g (+ mąka do podsypania przy wałkowaniu),
-mąka kukurydziana – 100g,
-mąka ryżowa – 100g,
-masło – 70g,
-cukier trzcinowy – 50g,
-cukier biały – 50g,
-jajka – 2 szt.,
-miód – 80g,
-przyprawa do pierników – 13g,
-cukier waniliowy – 16g,
-cynamon – 1 łyżeczka,
-oda oczyszczona – 1 łyżeczka,
-sól

Wykonanie:
W rondlu rozpuścić masło, miód oraz cukier.

Do miski wsypać mąki, przyprawę do pierników, cynamon, sodę, cukier waniliowy i odrobinę soli.

Dodać roztopione masło z dodatkami i roztrzepane jajka.

Zagnieść ciasto, następnie owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po upływie godziny ciasto wyjąć i podzielić na części.

Każdą część cienko rozwałkować i foremkami wyciąć ciasteczka.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Pierniczki piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 7- 8 minut.

Małgorzata Stanior