Przepisy na walentynki
POZNAJ AFRODYZJAKI:
Pożywienie: Awokado, truskawki, cebula (zwłaszcza zupa), czekolada, dziczyzna, grzyby (smardze, trufle), jaja (szczególnie przepiórcze), kawior, małże, miód, orzechy włoskie, ostrygi, pory, ryby, seler, sery (roquefort, kozie sery), suszone owoce (daktyle, figi, morele), szparagi, krwiste mięso
Przyprawy: Chili, chrzan, cynamon, czosnek, cząber, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, pieprz, pieprz kajeński, wanilia, kapary, seler, lubczyk
Napoje: Czekolada, kakao, kawa, szampan, mleko kozie, koktajle mleczne
Sałatka z krewetek
Składniki:
- sałata lodowa,
- pęczek rzodkiewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- żółta i zielona papryka,
- awokado,
- mango,
- garść kiełków słonecznika,
- 200g mrożonych krewetek,
- limonka,
- 2 łyżki prażonego sezamu,
- sos sojowy,
- olej sezamowy,
- miód
Przepis: Zalać krewetki wrzątkiem. Pokroić mango, awokado, seler, rzodkiewkę, paprykę oraz sałatę. Następnie podzielićlimonkę na osiem części. Całość dokładnie wymieszać (dodać kiełki słonecznika i krewetki – dla smaku można je pod grillować) i zalać sosem sporządzonym z 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek soku z limonki, 3 łyżek oleju sezamowego i łyżki miodu. Całą sałatkę posypać dla smaku prażonym sezamem.
Walentynkowy deser w kieliszku
Składniki:
- 1 galaretka przygotowana w 400ml wody,
- 1 kg twarogu chudego zmielonego jak na sernik,
- 1 łyżeczka przyprawy do sernika,
- 1-2 kostki czekolady,
- cukier brązowy (do ozdoby)
Przepis: przygotować galaretkę i zostawić aby przestygła. Wymieszać ser z galaretką i przyprawą do sernika (lub cukrem waniliowym) na początku będą grudki ale należy mieszać tak długo aż znikną. Górę kieliszków zanurzyć w wodzie i obtoczyć w brązowym cukrze. Roztopioną czekoladą narysować wzory na kieliszku i schować do lodówki na 10-15 minut, by czekoladowe wzory zastygły. Wlać masę twarożkową od kieliszków, udekorować truskawkami (lub innymi owocami) i schować do lodówki na minimum 30 minut lub więcej.
Czekoladowe babeczki z chili
Składniki:
- mąka pełnoziarnista – 2 szklanki,
- cukier- ½ szklanki,
- kakao – 3 łyżeczki,
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
- mleko 2% – 1 szklanka,
- masło roztopione – 100g,
- jajka – 2 szt.,
- chili – 1 papryczka (niewielka),
- pieprz cayenne – ½ łyżeczki,
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka,
- kilka kostek czekolady
Przepis: Chili pokroić drobno, a czekoladę na mniejsze części.Do miski wrzucić suche składniki, a następnie mokre. Wymieszać dobrze łyżką.Przełożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (w foremkach silikonowych i na muffinki 6 cm czas pieczenia to 20–22 minut. W większych będzie dłużej, w mniejszych nie więcej niż 15 minut, warto sprawdzić patyczkiem.)
Jogurtowa panna cotta z malinami
Składniki:
- kremowy jogurt naturalny – 150g,
- miód – 5g (lub ksylitol),
- żelatyna – 5g,
- maliny – 80g
Przepis: żelatynę dokładnie rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody, przestudzić, jogurt wymieszać z miodem, dodać żelatynę i energicznie wymieszać. Przelać do formy i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Maliny zmiksować. Gdy deser stężeje delikatnie wyłożyć go na talerz i polać musem z malin oraz udekorować np. liskami świeżej mięty lub bazylii.