Przepisy dla Babci i Dziadka

Jaglane brownie bez pieczenia (bez jajek, cukru, glutenu i mleka)

Składniki:

Na masę:

  • sucha kasza jaglana – ¾ szklanki,
  • woda – 2 szklanki (do kaszy),
  • daktyle bez pestek – ¾ szklanki,
  • wrzątek – ⅔ szklanki (do daktyli),
  • kakao – 3 łyżki,
  • olej kokosowy nierafinowany – 2 łyżki,
  • szczypta soli,
  • (opcjonalnie wanilia)

Na polewę:

  • daktyle bez pestek – ⅔ szklanki,
  • woda – niecałe ½ szklanki,
  • olej kokosowy nierafinowany – 1 czubata łyżeczka,
  • kakao – 2 łyżki.

Przepis:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać na sitku, aż woda będzie czysta. Odstawić do odsączenia. Daktyle drobno pokroić, zalać wrzątkiem (podaną ilością wody) i odstawić na ok. 15 minut. Zagotować wodę na kaszę, wsypać kaszę i daktyle razem z płynem (z wodą od daktyli). Gotować na małym ogniu do miękkości kaszy (ok. 20 minut), a następnie dodać kakao i olej kokosowy.

Całość zmiksować i wyłożyć do płaskiego naczynia (15x22cm).Przygotowanie polewy: Daktyle drobno pokroić, zalać wodą i gotować na małym ogniu, do momentu aż daktyle wchłoną całą wodę. Dodać czubatą łyżkę oleju kokosowego i kakao, a następnie zmiksować. Na masę jaglaną wyłożyć polewę.

Ciasto z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej (1/2szkl)
  • 3 jajka
  • 150g jogurtu naturalnego typu greckiego (1/2 szklanki)
  • 50g kakao (1/2 szklanki)
  • 40ml oliwy z oliwek
  • 100g syropu z agawy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis:

Kasze ugotować w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2 aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu przestudzić i zblendować na  budyń. Następnie zmiksować z jajkami i oliwą. Masa musi być gładka. Potem dodać, resztę składników, jeszcze raz zmiksować i wylać na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć maliny(lub inne dowolne owoce), orzechy i piec w 180 st. przez 40-45 min albo do „suchego patyczka”.

Ciasteczka owsiane z marchewką (ok. 17 szt.)

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych (użyłam pół na pół drobnych i całych płatków)
  • 50 g otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 130 ml wrzątku
  • 1 spora marchewka (100g)
  • 35 g miodu
  • 50 g mieszanki słonecznik + pestki dyni + siemię lniane
  • 50 g rodzynek
  • 20 g jagód goji

Przepis:

Płatki i otręby wsypać do sporej miski, wlać wrzątek i wymieszać aby lekko zmiękły. Marchew obierać i zetrzeć na małych oczkach tarki, a następnie wraz z bakaliami wsypać do płatków. Jajko roztrzepać lekko wraz z miodem i wlać do reszty składników, całość dokładnie wymieszać aż do otrzymania lepkiej pasy, z której formować niewielkie kulki i spłaszczać w celu otrzymania okrągłego kształtu ciasteczka. Tak przygotowane porcje ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20-25 minut.