Pacjenci onkologiczni pod opieką dietetyka
Dieta w chorobach nowotworowych
Dieta w chorobach nowotworowych to podstawa. Niestety często pacjenci onkologiczni pozostawieni są sami sobie w zakresie diety, nie uzyskując od lekarzy informacji o tym jak mają się odżywiać w trakcie leczenia. Informacje dostępne w Internecie na temat diet w chorobach nowotworowych mogą przyprawić o zawrót głowy.
Faktem jest, że prawidłowe odżywienie i kontrola masy ciała ma istotne znaczenie w leczeniu pacjentów onkologicznych. Badania wskazują, że 30% pacjentów umiera z powodu wyniszczenia i niedożywienia, a nie konkretnie nowotworu.
Pan Marek jest naszym pacjentem od kilku tygodni. Choruje na nowotwór żołądka. Dieta w tym typie nowotworu to podstawa, gdyż ryzyko niedożywienia jest bardzo wysokie. Po ustaleniu diety i wskazaniu pacjentowi jak można wzbogacić dietę i zniwelować objawy towarzyszące chemioterapii, ubytek masy ciała jest zdecydowanie mniejszy, a samopoczucie pacjenta lepsze.
W chorobie nowotworowej dieta to podstawa leczenia.
Pamiętaj, aby po taką dietę zgłosić się do dietetyka klinicznego!