Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Składniki:

– 5 kg buraków ekologicznych obranych
– 5 litry wody
– 1 główka czosnku przepięta w poprzek
– kilka łyżek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych – wersja bezglutenowa. Wersja z glutenem – skórka z 1 kromki czarnego chleba na zakwasie.
– 1 cebula pocięta w talarki lub przecięta na cztery
– 3 czubate łyżki soli kamiennej
– czarny pieprz mielony
– 5 listków laurowych
– 20-25 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

1. Buraki obieram ze skóry i kroję na cienkie plasterki. Pomocny jest w tym melakser.
2. Cebulę przekrawam na cztery lub kroję w grube plastry.
3. Główkę czosnku przecinam na pół w poprzek.
4. Warzywa wkładam do kamionkowego, szklanego lub metalowego garnka. Zalewam wodą, dodaję sok z kapusty, ogórków lub skórkę z chleba. Dodaję ziele, listki laurowe, sól i mieszam. Na wierzchu układam talerz, obciążam go i dociskam buraki do dna. Żaden burak nie powinien pływać po powierzchni, ponieważ będzie pleśniał. Ja mam kamionkowe połówki koła do kiszenia kapusty i takimi przygniatam buraki. Kamionkowy garnek lub duży gar emaliowany przykrywam ściereczką i odstawiam na 3-5 dni. Gdy jest zimniej nawet na 10 dni.
5. Gotowy zakwas zlewam do słoików lub butelek, szczelnie zakręcam i trzymam w lodówce.

Na zdrowie.

Małgorzata Stanior