Zdrowe posiłki podczas pracy

Jak wspomóc organizm dietą, by lepiej funkcjonował:

Każda praca, którą wykonujemy wiąże się z wysiłkiem (umysłowym lub fizycznym). Rośnie wówczas nasze zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze (białko, minerały i witaminy).

Jakich trzymać się zasad: 

  • wieczorem zrób drugie śniadanie do pracy na następny dzień (np. sałatkę z kurczakiem, gotowane warzywa, makaron z ziołami);
  • w pracy jedz co najmniej 2 posiłki – pierwszy przed godz. 12, drugi wczesnym popołudniem;
  • na czas posiłku zrób sobie przerwę, jedz spokojnie;
  • zamiast pić kawę (która powoduje odwodnienie), sięgnij po wodę, soki owocowe oraz herbaty ziołowe.

Jakich błędów unikać:

  • jemy rzadko – zwykle dopiero po kilku godzinach, gdy jesteśmy już bardzo głodni, a to powoduje, że zjadamy za dużo, przeciążając układ pokarmowy i zmuszając organizm do zużywania energii na trawienie;
  • jemy w pośpiechu, nie przerywając pracy – taki sposób spożywania posiłków utrudnia ich trawienie i przyswajanie przez organizm cennych składników pokarmowych;
  • nasz jadłospis jest przypadkowy i mało urozmaicony – jemy to, co możemy kupić w pobliskiej budce, np. hamburgery, słodkie bułki;
  • pijemy za mało płynów – sprzyja to np. zaparciom.