Zdrowe posiłki podczas pracy
Jak wspomóc organizm dietą, by lepiej funkcjonował:
Każda praca, którą wykonujemy wiąże się z wysiłkiem (umysłowym lub fizycznym). Rośnie wówczas nasze zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze (białko, minerały i witaminy).
Jakich trzymać się zasad:
- wieczorem zrób drugie śniadanie do pracy na następny dzień (np. sałatkę z kurczakiem, gotowane warzywa, makaron z ziołami);
- w pracy jedz co najmniej 2 posiłki – pierwszy przed godz. 12, drugi wczesnym popołudniem;
- na czas posiłku zrób sobie przerwę, jedz spokojnie;
- zamiast pić kawę (która powoduje odwodnienie), sięgnij po wodę, soki owocowe oraz herbaty ziołowe.
Jakich błędów unikać:
- jemy rzadko – zwykle dopiero po kilku godzinach, gdy jesteśmy już bardzo głodni, a to powoduje, że zjadamy za dużo, przeciążając układ pokarmowy i zmuszając organizm do zużywania energii na trawienie;
- jemy w pośpiechu, nie przerywając pracy – taki sposób spożywania posiłków utrudnia ich trawienie i przyswajanie przez organizm cennych składników pokarmowych;
- nasz jadłospis jest przypadkowy i mało urozmaicony – jemy to, co możemy kupić w pobliskiej budce, np. hamburgery, słodkie bułki;
- pijemy za mało płynów – sprzyja to np. zaparciom.