Hamburger drobiowy z sosem jogurtowym

Hamburger drobiowy z sosem jogurtowym

Składniki:
-czosnek (posiekany) –2,5g,
-szalotka lub cebula – 20g,
-mięso mielone drobiowe – 120g,
-olej – 5 g,
-estragon – 5g,
-bułka tarta – 5g,
-sól, pieprz,
-bułka grahamka – 1szt.,

-sałata 1-2 liście,
-pomidor – 50g,
-ogórek konserwowy (lub kiszony) – 50g + sos: szczypiorek – 5g,
-jogurt naturalny – 50g

Wykonanie:
czosnek i szalotkę (lub cebule) zeszklić na oleju i zmieszać z mięsem drobiowym.
Dodać estragon, bułkę tartą i starannie wyrobić.
Doprawić solą i pieprzem.
Uformować hamburgery i grillować po 7-8 minut z każdej strony, w dość gorącym miejscu grilla.
W chłodniejszym obszarze podpiekamy przekrojoną w poprzek bułkę.
Jogurt zmieszać z posiekanym szczypiorkiem.
Na połówce bułki ułożyć hamburgera, sałatę, pomidora, ogórka (pokrojone w plasterki) oraz sos jogurtowy, całość przykryć drugą połową bułki.

Małgorzata Stanior