Krem z zielonych warzyw

KREM Z ZIELONYCH WARZYW  

Składniki:

– olej – 2 łyżki
– ziemniaki – 3 szt.
– cebula – 1 szt.
– marchewka – 1 szt.
– czosnek – 1 ząbek
– mała cukinia – 1 szt.
– bulion warzywny – 1,5 litra
– groszek cukrowy lub fasolka szparagowa zielona– 3 garście
– zielony groszek – 100 g
– brokuł 1/2 szt
– sól, pieprz, imbir, kardamon (wg uznania)
– świeża pietruszka – 1 pęczek
– świeża bazylia – ½ pęczka

Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek podsmażamy na małej ilości tłuszczu,
2. dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i inne warzywa,
3. wszystko krótko smażymy
4. zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
5. na koniec dodajemy pietruszkę i bazylię oraz przyprawy
6. wszystko razem blendujemy.

Smacznego.

Małgorzata Stanior