Krem z zielonych warzyw
KREM Z ZIELONYCH WARZYW
Składniki:
-olej – 2 łyżki
-ziemniaki – 3 szt.
-cebula – 1 szt.
-marchewka – 1 szt.
-czosnek – 1 ząbek
-mała cukinia – 1 szt.
-bulion warzywny – 1,5 litra
-groszek cukrowy lub fasolka szparagowa zielona– 3 garście
-zielony groszek – 100 g
-brokuł 1/2 szt
-sól, pieprz, imbir, kardamon (wg uznania)
-świeża pietruszka – 1 pęczek
-świeża bazylia – ½ pęczka
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek podsmażamy na małej ilości tłuszczu,
2. dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i inne warzywa,
3. wszystko krótko smażymy
4. zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
5. na koniec dodajemy pietruszkę i bazylię oraz przyprawy
6. wszystko razem blendujemy.
Smacznego.
Małgorzata Stanior
