Pyszne i zdrowe propozycje II śniadania
Kanapka z pastą jajeczną i łososiem wędzonym
Składniki:
- pieczywo pełnoziarniste – 2 kromki
- jajko – 3 szt.
- majonez – 1½ łyżeczki
- jogurt grecki – 1½ łyżeczki
- pieprz
- sól
- rzodkiewka
- łosoś wędzony
Przepis:
Jajka ugotować na twardo, majonez wymieszać dokładnie z jogurtem. Obrane jajka dokładnie rozdrobnić przy pomocy widelca, doprawić solą i pieprzem, wlać jogurt z majonezem i całość dokładnie wymieszać. Kromki pieczywa posmarować pastą, ułożyć plasterek wędzonego łososia oraz rzodkiewki. Można posypać posiekanym koperkiem.
Serowa pasta z ziołami, papryką i ogórkiem kiszonym
Składniki:
- pieczywo pełnoziarniste – 80g
- ser twarogowy chudy – 40g
- jogurt naturalny – 20g
- kolendra, bazylia, szczypiorek, koperek
- sok z cytryny – 5g
- papryka – 60g
- ogórek kiszony – 60g
Przepis:
Bazylię, szczpiorek, kolendrę i koperek bardzo drobno pokroić. Ser twarogowy połączyć z jogurtem, dodać zioła, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Paprykę i ogórek kiszony pokroić w bardzo drobną kostkę i dodać do pasty serowej, następnie całość wymieszać dokładnie i podawać z pieczywem pełnoziarnistym.
Krem czekoladowy (jego zdrowsza wersja)
Składniki:
- awokado
- naturalne kakao (np. Deco moreno) – 2 łyżki
- 1 łyżka miód – 1 łyżka
- Zmielone orzechy – 3 łyżki
Przepis:
Wszystkie składniki należy zmiksować i krem gotowy. Podawać z pieczywem pełnoziarnistym.
Sałatka makaronowa z warzywami + jabłko – 1 szt.
Składniki:
- makaron – ½ szklanki (przed ugotowaniem)
- brokuł – 4 ugotowane różyczki
- kukurydza konserwowa – 1-2 łyżki
- papryka – 60-80g
- oliwa – 10g (lub jogurt naturalny – 20 + majonez – 10g)
Przepis:
Makaron ugotować al dente (na pół twardo), paprykę pokroić w kosteczkę, brokuł ugotować i rozdzielić na mniejsze różyczki. Do makaronu dodać paprykę i ugotowane różyczki brokuła oraz kukurydze. Dodać oliwę, doprawić do smaku i całość dobrze wymieszać. (Opcjonalnie zamiast oliwy: Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, doprawić do smaku, dodać do sałatki i dokładnie wymieszać).
Babeczki owsiano – bananowe
Składniki:
- 280 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
Dodatkowo:
- można dodać 3 łyżki cukru
- 12 kostek gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
- masło do wysmarowania foremki
Przepis:
Foremkę do babeczek wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 200* C. Do blendera włożyć wszystkie składniki i zmiksować. (opcjonalnie kilka razy potrząsnąć mikserem, lub przemieszać składniki łyżką).
Masa po zmiksowaniu jest dość rzadka, przypomina konsystencją koktajl. Przelać ją do foremek. (opcjonalnie możemy do babeczek włożyć po kostce gorzkiej czekolady). Wstawić foremkę do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut. Gdy babeczki lekko przestygną, przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
Muffiny wytrawne z papryką i serem Feta
Składniki (na około 15 sztuk):
- 1 duża czerwona papryka
- 125 g masła
- 250 ml mleka 2%
- 2 jajka
- 200 g sera feta (12%)
- 400 g mąki pszennej (np. pełnoziarnistej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa (wedle upodobania)
Przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Paprykę posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec około 30 – 40 minut. Upieczoną włożyć do posolonej wody, odczekać chwilę, obrać ją ze skórki, pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Przygotować suche składniki: mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać mokre: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz. Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości, choć ja nakładałam pełne, bez górki). Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 200ºC. Podawać na zimno.
Kieszonkowa owsianka
Składniki (na około 16szt.):
- płatki owsiane – 2 szklanki
- płatki jaglane – 2 szklanki
- jajka – 2 szt.
- miód (płynny) – 3 łyżki
- jabłko – 1 szt. (średniej wielkości)
- gruszka dojrzała – 1 szt. (średniej wielkości)
Przepis:
Jabłko i gruszkę obrać i usunąć gniazda nasienne, zmiksować na mus. Do miski wsypać płatki. Miód utrzeć z jajkami. Do płatków dodać masę miodowo-jajeczną oraz mus owocowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uklepać i odstawić na 10 minut (aby płatki nasiąknęły wilgocią) Następnie uformować ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 25-30 minut (z termoobiegiem). Czas pieczenie może zależeć od grubości krążków.